Zakir Kaya kitaplarının 2. baskısı çıktı

Breaking News

Nuray ÇAVUŞ:ATAM’A MEKTUP

Nuray Çavuş Yazar

Kasım ayının soğuğu mu içime işleyen, yoksa kalbimi soğutan acı mıydı bilemedim. Her yıl 10 Kasım günü “Artık gözyaşı yok!” diyorum. Seni başarılarımızla bize emanet ettiğin ve “En büyük eserim” dediğin Cumhuriyetin değerleriyle anmayı düşünürken yokluğunun hüznünü kalbimde hissediyorum yine… 

 Seni sadece resimlerde , kitaplarda ve rüyalarımda gördüm. Ama hayatımın her anında sen vardın. Nasıl mı? Okula başladığımda, mesleğime ilk adımı attığımda cesaretimi ve yetkimi hep senden aldım. Bir Türk kadınının her alanda başarılı olabileceğini bize sen öğrettin. Oyumu kullanmaya gittiğimde seçme hakkımı sen verdin. Hatta “sadece seçmeyeceksin, seçilebilirsin de” diyerek beni onurlandırdın. Sadece kadını mı? Tüm ülkeyi…. 

 Dumanı tüten her fabrika kurduğun Cumhuriyetin eseri oldu. Binlerce kişi fabrikalarda çalışarak hem kendi ekonomisine hem de ülkemizin ekonomisine can verdi. Savaştan yeni çıkmış bu yorgun ülkede senin sayende 1923-1938 yılları arasında tam 46 büyük fabrika kuruldu. Yıllarca senin kurduğun Sümerbank’ta üretilen kumaşlarla giyindik. Şeker fabrikaları, tersaneler ve niceleri senin eserin…. 



 Ülke ekonomisini canlandırırken, fabrikalar kurarken doğayı sevmeyi ve korumayı da öğrettin bize. Yalova’daki köşk yapılırken bir ağacı kesmemek için binayı yerinden oynattın. Bırak rant için orman yakmayı, ağaç kesmeyi; bataklığı cennete çevirerek Atatürk Orman Çiftliğini kurdun. Burada tarım ve hayvancılığın geliştirilmesini, yeni ürünler üretilmesini ve çiftçiyi desteklemeyi sağladın. Yeşili korudun ve yaşattın. Davranışlarınla bize yol gösterdin. Kurduğun yeni ülkede sadece askeri ve ekonomik alanda başarılarla yetinmedin. Sanata da çok önem verdin. “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir”. Diyerek sanatın ve sanatçının değerini tüm dünyaya gösterdin. Cumhuriyet henüz kurulmuşken daha 1924 yılında “Musiki Muallim Mektebi”ni kurarak pek çok yetenekli genci sanata yönlendirdin. Konservatuarlar, tiyatrolar, operalar açtın. Güzel Sanatlara değer verdin… Bir ülkenin gelişmişliği sanatla ölçülür. Bugün gelişmiş ülkelere baktığımızda bu ülkelerin sanatta da son derece ileri olduğunu görüyoruz. Sen bunu 100 yıl öncesinden gördün. 

 “Bir Türk dünyaya bedeldir” diyerek bize Türklüğümüzle gurur duymayı öğrettin. “Kullarım“ diyenlere, kula kulluk edilmeyeceğini, “Kullarım” denilen bizlere de Cumhuriyet sayesinde kimseye kulluk etmememiz gerektiğini gösterdin. Bizleri özgür bireyler yaptın. Sen sadece biz Türk milletine değil, pek çok millete esin kaynağı oldun. Bir Yunan gazetesi “pek çok devrimci, görüldü, ancak hiç biri Atatürk’ün göze aldığı ve başardığı şeyi yapamadı” diye yazmıştır. Düşmanına bile hayranlık uyandıran cesaretin, asaletin ve ileri görüşlülüğün bizim daima rehberimiz oldu. O mavi gözlerin bize sevgi ve şefkatle bakarken düşmanlarımızın en büyük korkulu rüyası oldu. Atam sen huzurla uyu. Emanetin emanetimizdir… 

 Sevgiyle Kalın…. Nuray ÇAVUŞ

Hiç yorum yok